Posiłek myśliwych, BIBLIOTEKA, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
POSI�EK MY�LIWYCHProporcje dla 4 os�b.Sk�adniki:2 drobno posiekane cebule10-15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki2 �y�ki oliwy lub oleju,1/2 �y�.sosu Worcestershire,50 dag chudej mielonej wo�owiny (zemle� razcej grubo)250 ml bulionu wo�owego,1/2 �y�.ga�ki muszkato�owej,1 �y�.soli,1/2 �y�.czarnego pieprzu,3 �.mas�a,3 �rednie ziemniaki, ugotowane i przeci�ni�te przez prask�2 du�e jajka ubite ze szczypt� ga�ki muszkato�owej4 �rednie jab�ka, obrane i pokrojone w cienkie plastry3 �.bu�ki tartejWykonanie:1. Na oleju udusi� do mi�kko�ci cebul� wraz z pieczarkami. Doda� mi�so, sma�y� przez 4 minuty, wla� bulion i doprowadzi� do zawrzenia. Doprawi� ga�k�, sosem, po�ow� soli i po�ow� pieprzu; dusi� jeszcze przez 10 minut.2. Ziemniaki wymiesza� z dwiema �y�kami mas�a, reszt� soli i pieprzu; sprawdzi� smak, ew. doprawi�. Doda� jajka i dok�adnie wymiesza�.3. Rozgrza� piekarnik do temperatury 190 st. C. Nat�u�ci� mas�em naczynie �aroodporne.4. Na dnie naczynia u�o�y� 1/3 ziemniak�w, na nich po�ow� mi�sa, nast�pnie po�ow� jab�ek; potem zn�w ziemniaki, mi�so, jab�ka i reszt� ziemniak�w. Posypa� zapiekank� tart� bu�k�, a na wierzchu u�o�y� kawa�ki mas�a.5. Zapieka� przez 40 minut, nast�pnie zwi�kszy� temperatur� do 200 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.htw.pl