Potrawy z serami, eBooks txt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Potrawy z seramiKorki „rokendrolki" Щ 60 dag sera edamskiego_______lub podlaskiego,_______10 dag szynki w plasterkach,5 dag salami w plasterkach,po 1/4 papryki czerwonej, żółteji pomarańczowej (20 dag),1 wężowy ogórek (20 dag),1 por (10 dag), kilka winogroni suszonych śliwek bez pestekPaprykę umyć, oczyścić z pestek,pokroić na małe kawałki o różnychkształtach (trójkąty, kółka, kwadraty).Ogórek umyć, pokroić w plastry lubdługie, cienkie paski. Por oczyścić, a następnie umyć; pojedyncze zewnętrzne listki pokroić na kawałki długości około 4 cm, jeden koniec każdego kawałka gęsto ponacinać, a nacięcia odgiąć. Winogrona i śliwki umyć. Szynkę pokroić w paski; w każdy pasek zawinąć śliwkę. Ser pokroić w kostkę 2x2 cm.Przygotowane składniki nadziewać na wykałaczki, tworząc różne kompozycje.Nie należy łączyć szynki i salami w jednym koreczku.Zupa serowa z winem 6 szklanek rosołu z kury______(może być z kostki),______2 szklanki startego sera gouda, 10 dag sera gouda pokrojonego w kostkę, 1 łyżka masła, 2 łyżkimąki pszennej, 1 szklankabiałego wytrawnego wina,3 ząbki czosnku, 3 żółtka,1/2 szklanki śmietany22-procentowej, 3 łyżki natkipietruszki, po szczypcie gałkimuszkatołowej, soli i pieprzuRosół zagrzać. Masło roztopić w rondlu z grubym dnem, dodać mąkę i ubijać na małym ogniu trzepaczką. Zalać gorącym rosołem i nadal ubijać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do rosołu wlać wino, dodać czosnek, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wsypać starty ser, rozsypując go po powierzchni zupy. Mieszać intensywnie, aż ser całkowicie się roztopi. Zdjąć z ognia. Śmietanę ubić z żółtkami, połączyć z natką i serem pokrojonym w kostkę, wlać do zupy i delikatnie wymieszać.Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami doprawionymi czosnkiem.(4 porcje)Zupa serowa z orzechami włoskimi 4 szklanki bulionu z kostki,______1 szklanka mleka,______1 szklanka startego żółtego sera(edamski, gouda lub cheddar),1 łyżka masła, 1 żółtko,2 łyżki mąki pszennej,4 łyżki grubo posiekanych ______orzechów włoskich,______starta gałka muszkatołowa, _______sól, biały pieprz_______Bulion zagotować z 1/2 szklanki mleka, wsypać ser oraz orzechy i energicznie mieszać, aż ser się roztopi. Zupę zaprawić zawiesiną z mąki i pozostałego mleka, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Dodać masło, wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Żółtko roztrzepać z 3-4 К/żkami zupy i połączyć z resztą zupy.Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, paluszkami lub krakersami.(4 porcje)Kotlety z żółtego sera СЗР 40 dag sera salami, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej,2 łyżki ziarna sezamowego, _______2 liście pora,_______po 1/2 łyżeczki yegety i pieprzu;do smażenia: 3 łyżki oleju;do przybrania: liście sałaty, _______natka pietruszki_______Ser okrojony ze skórki pociąć na plastry grubości 1 cm. Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody. Bułkę tartą wymieszać z ziarnem sezamowym, ve-getą i pieprzem. Plastry sera maczać w jajku, obtaczać w panierce, a następnie obwiązać cienkim paskiem pora. Smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.Podawać na liściach sałaty, z natką pietruszki, świeżym białym pieczywem i korniszonami.(4 porcje)v;<''■P * '-1j • Сi Щ'%*г Ьs.*¥.Warzywa z żółtym serem i jajkami3 pomidory (25 dag), 1 czerwona papryka (20 dag),______1 cebula (10 dag),______10 dag sera warmińskiegolub tylżyckiego, 10 dag kiełbasylub dowolnej wędliny, 2 jajka,_________3 łyżki oleju,_________1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,sól, pieprz; do przybrania: szczypiorek lub natka pietruszki Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidorysparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz paprykę i smażyć 5 min. Następnie włożyć pomidory, smażyć 2 min, po czym wbić jajka, dodać zioła prowansalskie oraz żółty ser. Zamieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż ser się roztopi. Potrawę podzielić na porcje i posypać zieleniną.Podawać z białym pieczywem.(4 porcje)Naleśniki nadziewane Щ żółtym seremCIASTO 1 szklanka mąki pszennej,______1/2 szklanki mleka,_________________2 jajka,__________________2 łyżki oleju, sól;_______do panierowania: 2 jajka,1 szklanka bułki tartej; do smażenia: 3 łyżki olejuNADZIENIE______20 dag żółtego sera______(podlaski, pałacowy, gouda), po 1 łyżce natki pietruszkii ziół prowansalskich Przygotować ciasto: mąkę, mleko, 1 szklankę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na 30 min. Następniewlać do ciasta olej i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany; jeżeli jest zbyt gęste, dolać trochę wody.Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzać równomiernie cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami.Naleśniki posypać serem z zieleniną i złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.Do startego sera można dodać drobno pokrojoną wędlinę lub 1 ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli.(około 10 naleśników)Chiles rellenosz farszem serowym4 duże czerwone, zielonelub żółte papryki (80 dag);do obtaczania papryk:4 łyżki mąki pszennej;do smażenia: 1/2 szklanki olejuCIASTO NALEŚNIKOWE1 1/2 szklanki mąki pszennej,___________2 jajka___________FARSZ 40 dag ostrego żółtego seraPapryki umyć, osuszyć i opiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie zdjąć6z nich ostrożnie skórkę. Strąki naciąć z boku i wyjąć gniazda nasienne. Przygotować farsz: ser pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce.Papryki napełnić farszem i spiąć wykałaczkami.Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z jajkami i 1 szklanką wody.Papryki obtaczać w mące, maczać w cieście i smażyć w głębokim oleju na rumiano. Podawać z ostrym sosem pomidorowym. (4j>orcje)Chleb z boczkiem, serem i migdałami_______1 kg mąki żytniej,_______10 dag drożdży, 30 dag chudego boczku, 20 dag sera ementaler,_______10 dag migdałów,_______2 łyżki natki pietruszki, sól;_____do posypania blachy:_____1 łyżka mąki pszennej Do miski przesiać połowę mąki, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać 2 szklanki wody i zamieszać. Roz-czyn odstawić na 15 min, a następnie dodać pozostałą mąkę oraz sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Migdały sparzyć, obrać, zemleć, dodać razem z boczkiem, serem i natką pietruszki do ciasta i wyrobić.Z ciasta uformować dwa okrągłe bochenki, ułożyć na blasze posypanej mąką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.Przed włożeniem chlebów do piekarnika naciąć ich wierzch w ukośną kratkę i posmarować wodą. Chleby piec około 1 godz. w piekarnik nagrzanym do temperatury 190°CKalarepka z serem4-5 kalarepek (80 dag),1 1/2 szklanki bulionudrobiowego lub warzywnegoz kostki, po 4 łyżki startego seraedamskiego, posiekanychmigdałów i bulki tartej,3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka,_______1 łyżka śmietanki_______12-procentowej,~p--^sól, pieprz; do smażenia: _______1/2 szklanki oleju______Kalarepki obrać, umyć, pokroić w plastry, zalać wrzącym bulionem, gotować 10 min, a następnie odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z migdałami, mąkę zaś - z pieprzem i solą. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Plastry kalarepki ob-taczać w mące z przyprawami, zanurzać w jajkach, a następnie w bułce z migdałami. Smażyć na gorącym oleju. Po przewróceniu plastra na drugą stronę, tę już obsmażoną posypać serem.Podawać z keczupem i bagietką.(4 porcje)Sałatka z serem Щ i groszkiem15 dag sera edamskiego, 1 puszka groszku (30 dag),______15 dag pieczarek,______1 czerwone jabłko (20 dag),_______3 łyżki rodzynek,_______3 łyżki grubo posiekanych_____orzechów włoskich,2/3 szklanki majonezu, 1/2 pojemnika jogurtu naturalnego (7,5 dag), 2 łyżki soku z cytryny,_________sól, pieprz;_________do przybrania: piórka koperkuRodzynki opłukać, moczyć w ciepłej wodzie 15 min, osaczyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ser pokroić w kostkę. Groszek osaczyć z zalewy. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i skropić 1 łyżką soku z cytryny. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.Przygotowane składniki połączyć z orzechami, przyprawić solą oraz pieprzem. Majonez rozprowadzić jogurtem. Sałatkę polać sosem majone-zowo-jogurtowym i wymieszać. Przybrać koperkiem.Podawać z białym pieczywem.(4 porcje)Kotlety selerowo-serowe іw groszku2 selery (1,2 kg),2 sery camembert,2 puszki groszku (60 dag),______1 cebula (4 dag),______3 łyżki soku z cytryny,1 1/2 łyżki mąki pszennej,1 jajko, po 3 łyżki bułki tarteji posiekanych orzechów włoskich,po 1/2 łyżeczki suszonegotymianku i cząbru, sól, pieprz;do przybrania: cząstki pomidora,_______natka pietruszki;_______do smażenia: 7 łyżek olejuSelery wyszorować w wodzie szczoteczką, opłukać, gotować w posolonej wodzie 10-15 min, na półmiękko, i obrać. Każdy seler pokroić na cztery plastry, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem oraz solą. Sery przekroić poziomo na pół. Pomiędzy dwa plastry selera włożyć plaster camemberta.Jajko roztrzepać. Bułkę tartą wymieszać z posiekanymi orzechami. Kotlety obtaczać w mące, maczać w jajku i obtaczać w mieszance orzechów i bułki tartej, mocno przyciskając. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Groszek osaczyć z zalewy, dodać do cebuli, podlać 4-5 łyżkami zalewy, wsypać zioła przyprawowe i dusić pod przykryciem około 5 min. Natkę pietruszki umyć i osuszyć.Usmażone kotlety ułożyć na talerzach i otoczyć duszonym groszkiem.Podawać z ziemniakami: frytkami, pieczonymi kulkami lub puree, przybrane czą...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]