Potrawy z grzybĂłw i z grzybami, Książki, Kucharskie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Saatka pieczarkowo-orzechowa
Skadniki
: 25 dag pieczarek, duy por, 3 yki uskanych orzechów woskich, sok z cytryny, 2 yki
posiekanej natki pietruszki, 3-4 yki majonezu, cukier, sól, pieprz
Wykonanie
: Starannie umyte i osuszone kapelusze pieczarek cienko pokroi" i skropi" sokiem z
cytryny. Dobrze opukan& bia& cz’(" pora pokroi" w pótalarki. Orzechy upray" na patelni i
niezbyt drobno posieka". Skadniki saatki wymiesza", doda" majonez przyprawiony sol&, cukrem i
pieprzem. Wszystko posypa" natk&. Podawa" najlepiej z przyrumienionym pieczywem tostowym.
Shiitake marynowane po Zawadczasku
Skadniki
: 1 kg kapeluszy grzybów, shiitake (rednicy do 4cm, szklanka octu 10%, 3 szklanki
wody, 2-3 li(cie laurowe, 10 ziaren pieprzu,5-6 ziaren ziela angielskiego, 4 paskie yki miodu
(moe by" krupiec)
Wykonanie
: Wszystkie skadniki za wyj&tkiem grzybów wrzuci" do garnka i zagotowa" (zalewa),
Grzyby wrzuci" do wrz&cej lekko osolonej wody, gotowa" 6-7 minut , odcedzi", poukada" do
soików, zala" gor&c& zalew&, powstrzyma" ch’tk’ zjedzenia natychmiast , musza si’ przetrawi".
Gotowe do spoycia po 14 dniach.
Marynowane lejkowce dte (kominki)
Skadniki
:
lejkowce dte
, ocet, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, li(cie laurowe,
sól, cukier, cebula, czosnek.
Wykonanie
:. Lejkowce oczy(ci" dobrze bo w (rodku lubi siedzie" (limak albo inna gadzina.
Gotowa" okoo 15 do 20 minut, na garnek 4 litrowy da" 2,5 do 3 yek (zupowych) soli.
Zalewa
: ocet 10%- jedna szklanka - 4 szklanki wody, na te 5 szklanek zalewy da": 20 ziaren
pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe, 2 yeczki soli i 6-7 yeczek
cukru.
Cebulk’ jedn& (du&) pokroi" cieniutko (s& takie mae "szatkowniczki", które pysznie kroj&).
Wymiesza" gor&ce, odcedzone grzybki z surow& cebul& i wkada" mieszank’ do soików gdzie
wcze(niej woony zosta jeden z&bek czosnku ( (wieego oczywi(cie), Pasteryzowa" a do
zagotowania wody w garnku, duej nie warto, szkoda gazu.
Saatka po poznasku.
Skadniki
: 20 dag ugotowanych kapeluszy z boczniaka, 1 saata, 4 cebule dymki, 1 surowy
ogórek, 1 jajko, 2-3 z&bki czosnku, 1 p’czek szczypiorki, 1/2 szklanki (mietany, sok z cytryny, sól i
cukier do smaku.
Wykonanie
: Boczniaka ugotowa" rozdrobni". Du& gówk’ saaty dokadnie umy" i osuszy",
rozerwa" listki na drobne kawaki, may obrany ogórek pokroi" w drobn& kostk’, w ten sam sposób
rozdrobni" jajko na twardo, 2-3 z&bki czosnku posieka", szczypiorek drobno pokroi". Wszystko
razem z pó szklanki (mietany, doprawi" do smaku sokiem z cytryny, sol& i pieprzem.
Shiitake po koziasku na makaronie w sosie sodko-kwanym
Skadniki gówne
: 5 dorodnych kapeluszy grzybów shiitake, makaron kokardki
lub wst&ki, ser w’dzony Mozarella, dwa jajka, szczypiorek lub pietruszka
Skadniki sosu
: 1/2 cebuli , 2 pomidory, 1/2 (wieej papryki zielonej,1/2 (wieej
papryki czerwonej , 2 z&bki czosnku, cukier i ocet, sól pieprz , papryka sodka do
smaku,2 due yki koncentratu pomidorowego
Wykonanie potrawy
: Zesmaa" na ma(le grzyby shiitake, ugotowa" makaron aldente, ugotowa"
jajka na twardo i pozostawi" tylko ótka. Ser w’dzony pokroi" w w&skie paseczki.
Na ugotowany makaron naoy" zesmaane grzyby, posypa" pokruszonym ugotowanym ótkiem
oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszk& . Tak uoony na pómisku specja otoczy"
wie=cem sosu pomidorowego który posypa" naley skrojonym w’dzonym serem
Wykonanie sosu
: zeszkli" na ma(le pokrojon& w kostk’ cebul’, nast’pnie pokroi" w kostk’
papryk’ oraz pomidory / bez skóry, tylko mi&sz - bez wody i pestek /, zgnie(" z&bki czosnku i
doda" koncentrat pomidorowy. Zasmay" wszystkie skadniki nsp zala" wod& / okoo 2 szklanki / i
dusi" do mi’kko(ci oraz do odparowania wody na tyle eby sos sta si’ pó g’sty.
Tak powstay sosik doprawi" cukrem , octem, pieprzem , sol& oraz papryk& sodk& - mona doda"
chili dla tych, którzy lubi& lekki diabelski smaczek.
Grzybówki (danie wigilijne)
Skadniki
: ciasto drodowe nie sodkie, suszone prawdziwki, cebula, sól pieprz, oliwa.
Wykonanie
: Suszone grzyby wymoczy", zgotowa" w tej samej wodzie, przemle" maszynk& do
mielenia mi’sa, przyprawi" sol& i pieprzem, doda" drobno pokrajan& i zeszklona na oliwie cebul’,
wymiesza" i podusi" pod przykrywka w patelni.
Ciasto drodowe wywakowa" na placek grubo(ci 0,5 cm, zrobi" pierogi z nadzieniem z grzybów i
smay" na rozgrzanym oleju do osi&gni’cia zocistego koloru, przewraca".
Ma%laki z kalafiorem.
Skadniki
: 1 (r. wielko(ci kalafior, 10-15 ma(laków, 1/2 bochenka czarnego chleba (litewski ytni)
450g, 1 szklanka mleka, 8 jaj, 100g ótego sera, sól, czarny mielony pieprz.
Do upi’kszenia: 5 ma(laków, 5 kawaeczków kalafiora, na" pietruszki, maso do posmarowania
formy do pieczenia
Wykonanie
: Chleb pomoczy" w mleku i zemle" w maszynce do mielenia mi’sa, wymiesza" z 2
ubitymi jajkami i zoy" do posmarowanej formy, wyrówna" powierzchni’. Ma(laki ugotowa" w
posolonej wodzie razem z pokrajanym w due kostki kalafiorem. Zostawiamy ma(laki do
upi’kszenia, a reszt’ mielimy lub drobno skrajamy, solimy, przyprawiamy pieprzem i wykadamy
do formy na chleb. Na gór’ warstwa kalafiorów w kawaeczkach. Ubi" 6 jaj, wymiesza" z
potarkowanym serem i zala" kalafiory. Gór’ upi’kszy" i piec w piekarniku w temperaturze 200
stopni. Gotow& potraw’ upi’kszy" natk& pietruszki.
Grzyby z ziemniakami i czosnkiem.
Skadniki
: 0,5 l gotowanych grzybów, 9-10 ziemniaków, 1 cebula, 150 g w’dzonej soniny lub
boczku, 7-8 z&bków czosnku, 1 szklanka (mietany (u nas 30 % t.), sól, pieprz.
Wykonanie
: Nastawiamy gotowa" ziemniaki pokrajane na due plastry zalewaj&c 0,5 l wody. Na
patelni podsmay" drobno pokrajan& sonin’, cebul’ i grzyby. Wszystko wykadamy na gotuj&ce si’
ziemniaki i dodajemy niezbyt drobno pokrajany czosnek i zalewamy (mietan&, jeeli trzeba to
dolewamy troch’ wody, doprawiamy pieprzem i sol&. Dusimy zanim zmi’kn& ziemniaki.
Pieczarki po grecku
Skladniki
: 250 g pieczarek, 2 yki oliwek z papryk&, 150 g roszponki, cebula, z&bek czosnku, 4
yki oliwy z oliwek, 3 yki octu, p’czek natki, sól, pieprz.
Wykonanie
: Pieczarki oczy(ci", umy", pokroi" w plasterki, podsmay" na rozgrzanej oliwie na
zoty kolor, zdj&" z patelni, przestudzi". Cebul’ i czosnek obra", drobno posieka", oliwki pokroi" na
plasterki. Cebul’, czosnek i oliwki poddusi" na tuszczu ze smaenia pieczarek, doda" ocet,
przestudzi", wymiesza" z posiekan& natk& pietruszki, doprawi" sol& i pieprzem. Roszponk’ opuka",
os&czy", przeoy" na talerze, na ni& wyoy" pieczarki, pola" marynat&. Pieczarki podawa" z
grzankami.
Gulasz grzybowy
Skladniki
: (na cztery porcje) 1 kg podgrzybków, 40 dag w’dzonego boczku, 15 dag szalotek (lub
innych maych cebulek), 3 (rednie marchewki, 3 yki masa lub margaryny, 1 yka m&ki, 2
yeczki rosou granulowanego (instant), 2 listki laurowe, 1 p’czek natki, sól, pieprz.
Wykonanie
: Szalotki i marchew obra". Podgrzybki dokadnie oczy(ci", umy", wi’ksze przekroi" na
poówki. Marchewki pokroi" w kr&ki, boczek w paseczki. Boczek i szalotki podsmay" na 2 ykach
mocno rozgrzanego tuszczu. Doda" podgrzybki, marchew i listki laurowe. Smay" razem jeszcze
przez chwil’. Wszystko zala" 2 szklankami wody, doprawi" do smaku sol&, pieprzem i
granulowanym rosoem. Pozostay tuszcz utrze" powoli z m&k&, doda" do gulaszu i dokadnie
wymiesza". Przykry", zmniejszy" ogie=, dusi" jeszcze okoo 10 minut. Natk’ umy", osuszy" i
posieka", posypa" gulasz. Podawa" z ziemniakami lub makaronem.
Omlet serowy z kurkami
Skladniki
: (na 2 porcje) 20 dag kurek, 1 cebula, 1 p’czek szczypiorku, 70 g masa lub margaryny,
sól, (wieo zmielony pieprz, 4 jaja, 4 yki (mietanki kremówki, 50 g sera gouda ((rednio dojrzay,
grubo starty).
Wykonanie
: Kurki oczy(ci". Cebul’ pokroi" w drobn& kostk’. Szczypiorek posieka". Kurki i cebul’
udusi" w 30 g tuszczu. Posoli", doprawi" pieprzem. Doda" 1/3 szczypiorku, odstawi" w ciepe
miejsce. Rozmiesza" jaja, (mietan’ i 1/3 szczypiorku. Stopi" na patelni 20 g tuszczu, poow’ masy
jajecznej wla" na patelni’ i na (rednim ogniu smay" do (ci’cia si’ jaj. Ciepy omlet posypujemy
serem, nast’pnie zsuwamy na talerz, nakadamy na wierzch poow’ kurek i skadamy na pó. Z
drug& cz’(ci& masy jajecznej post’pujemy tak samo. Omlet posypujemy pozostaym szczypiorkiem
i serem.
Potrawka z boczniaków
Skadniki
: 500 g grzybów boczniaków, 1 papryka
6 ziemniaków, papryka w proszku sodka i ostra, sól,pieprz
koncentrat pomidorowy, kilka yek (mietany
Wykonanie
: Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy. Nast’pnie przekadamy je do
rondla, w którym uprzednio dusimy przez 5 min. boczniaki. Due kapelusze boczniaków kroimy na
pó. Dodajemy przyprawy, zwaszcza duo pieprzu. Podlewamy wod& i dodajemy papryk’
pokrojon& w paseczki. Jak to wszystko si’ poddusi dodajemy papryki w proszku i koncentrat.
Dusimy ok.5 min. Nast’pnie dodajemy ze 3-4 yki (mietany-gotujemy 2 min. Podawa" z
pieczywem.
Kotlety z grzybów
Skadniki
: 1 kg dowolnych (wieych grzybów, jajo, 2 cebule, 2 czerstwe buki, 3/4 szklanki mleka,
olej, tarta buka, pieprz, sól
Wykonanie:
Grzyby umy", pokroi", podla" odrobin& wody i dusi" 15 min. Nast’pnie os&czy" i
zemle". Cebul’ obra", posieka" i podsmay" na oleju. Do grzybów doda" jajo, namoczone w mleku
i mocno odci(ni’te buki, pieprz, sól oraz cebulk’. Je(li masa b’dzie zbyt rzadka, dosypa" nieco
tartej buki. Wymiesza", uformowa" kotlety, obtoczy" w tartej buce. Usmay" na oleju na rumiano.
Podawa" z dowoln& surówk&.
Risotto z boczniakiem
Skadniki
: 250 gramów boczniaka, 300 gramów ryu, may por, 3 marchewki, 1 litr bulionu
warzywnego, 150 gramów szynki, yka masa, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie
: Boczniaki oczy(ci" i pokroi" w du& kostk’. Por opuka" pokroi" w kr&ki. Szynk’
pokroi" w kostk’. Maso stopi" na patelni, wrzuci" pokrojone boczniaki i smay" przez 10 minut. W
rondlu rozgrza" oliw’, wrzuci" warzywa, smay" 10 minut. Dada" grzyby i ry, wla" bulion. Dusi"
przez 20 minut. Przyprawi" do smaku sol& i pieprzem.
Chiska zupa z uchem bzowym
Skadniki
: 4 szklanki rosou z kurczaka, 200 gramów gotowanego mi’sa kurczaka, 100 gramów
makaronu, 1 szklanka porto, 100 gramów ucha bzowego, 3 jajka, pieprz, sól, zielona pietruszka.
Wykonanie
: Do wrz&cego rosou wrzuci" drobno pokrojone grzyby, posoli", doda" porto i pieprz, a
po chwili roztrzepane jajka. Do miseczek woy" ugotowany makaron oraz pokrojone w cienkie
paseczki mi’so i zatopi" przygotowan& zup&. Posypa" zielon& pietruszk&.
G-sówki po chisku
Skadniki
: 450 gramów modych
g-sówek nagich
, 2 yki oliwy do saatek, 1 dua cebula, 2
szklanki (mietany, bulion, 1 szklanka wody, sól, kminek, pieprz, 40 gramów masa, 4 yki m&ki.
Wykonanie
: Drobno posiekan& cebul’ zeszkli" na oleju, doda" pokrojone grzyby oarz kminek i
dusi" 30 minut, podlewaj&c co jaki( czas bulionem. Z maki i masa sporz&dzi" zasmak’, zala"
(mietan& i po&czy" z grzybami. Doda" sól, pieprz, gotowa" jeszcze 5 minut. Podawa" z ryem.
Czernidak zapiekany w cie%cie nale%nikowym
Skadniki
: 250-300 gramów owocników
czernidaka
, sól, pieprz, g’ste ciasto nale(nikowe, olej.
Wykonanie
: Owocniki czernidaka oczy(ci" z useczek. Poruszy" sol& i pieprzem. Macza" w
przegotowanym wcze(niej g’stym cie(cie nale(nikowym. Smay" na g’bokim dobrze rozgrzanym
oleju na zoty kolor. Podawa" z zielon& natk& pietruszki jako przystawk’.
Uwaga
: Czernidaki kopakowate zbieramy w bardzo modym stadium rozwoju gdy nie maja
jeszcze zaczerwieniaych lub
szczarniaych krawdzi
kapeluszy. Przyrz&dzamy do kilku godzin po
zbiorze.
Tort nale%nikowy ze smardzami
Skadniki
: 200 gramów
smardzów
, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 250 gramów
m&ki,sól, olej, 30 gramów masa.
Wykonanie
: Do rozcie=czonego wod& mleka wbi" jajka. Rozbeta" dokadnie trzepaczk&,
dosypuj&c m&k’ i osoli". Grzyby pokroi" w poprzek w mae
pier%cionki
. Dusi"
krótko
na ma(le i
lekko osoli". Odoy" kilka sztuk nieuszkodzonych pier(cionków, reszt’ poszatkowa" i doda" jajko,
wymiesza" i ostudzi". Z przygotowanego ciasta usmay" cienkie nale(niki. Earoodporne naczynie
wysmarowa" masem, ukada" w nim nale(niki, przekadaj&c farszem grzybowym. Ostatni nale(nik
ozdobi" kr&kami smardza. Piec krótko w uprzednio nagrzanym piekarniku. Podawa" na gor&co z
surówk&.
Uwaga
: Wszystkie smardze w Polsce s& pod ochron& dlatego zbieramy je poza granicami naszego
kraju, albo uprawiamy w wasnych ogródkach...
Szaszyk z 0óciaka
Skadniki
: 250 gramów
0óciaka
, 1 jajko, 150 gramów ótego sera,100 gramów kiebasy, 2 yki
m&ki krupczatki, 4 yki mleka, 70 g oleju, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie
: Owocniki
0óciaka
sparzy" w wodzie, któr& naley odla". Pokroi" na wi’ksze kawaki,
posoli", popieprzy". Nadziewa" je na roenka na przemian z plastrami sera i kiebasy. Obtoczy" w
cie(cie zrobionym z jajka, mleka i m&ki. Usmay" na tuszczu na zoty kolor. Podawa" na gor&co, z
iemniakami i surówkami.
Saatka z uch bzowych i cebuli
Skadniki
: 30 dkg. (wieych
uch
, 40 dkg. cebuli, 10 dkg korniszonów, 2 jajka ugotowane na
twardo, 3 yki majonezu, 1 yka koperku, kwasek cytrynowy, sól, pieprz.
Wykonanie
: Grzyby umy", ugotowa", odcedzi" i pokroi" w drobn& kostk’. Obran& cebule drobno
posieka" i sparzy" wrz&c& wod&, lekko zakwaszona kwaskiem cytrynowym. Jaja ugotowane na
twardo i korniszony, pokroi" w kostk’. Wszystkie skadniki delikatnie wymiesza" z majonezem i
doprawi" do smaku sol&, pieprzem i posypa" zielonym koperkiem.
Zamiast (wieych grzybów mona uy" 5 dkg.
suszonych
, które naley namoczy" i ugotowa" z ½
litra sodkiego mleka lub po prostu namoczy" w wodzie a nast’pnie ugotowa".
Saatka z surowych pieczarek i pomidorów
Skadniki
: pieczarki, pomidory, cebula, sól, pieprz, majonez.
Wykonanie
: pieczarki i pomidory pokroi" na drobne kawaki, posieka" drobno cebul’. Wymiesza"
pokrojone skadniki z sol&, pieprzem i doda" yk’ majonezu. Wsadzi" na par’ godzin do lodówki i
saatka gotowa.
Uwaga
na saatk’ najbardziej nadaj& si’ malutkie j’drne pieczarki.
Saatka z duszonych pieczarek
Skadniki
: 1 kg (wieych pieczarek, 2 woreczki ryu, maso do duszenia, sól, pieprz, 2 z&bki
czosnku, majonez.
Wykonanie
: Pieczarki pokroi" w kostk’ i udusi" z masem, pieprzem i sol& na patelni. Ugotowa" 2
woreczki ryu. Ostudzone skadniki wymiesza", doda" zmiadony czosnek z majonezem i odstawi"
do lodówki. Najlepiej podawa" na drugi dzie=.
Zupa czosnkowa z zimówkami
Skadniki
: gar(" albo dwie uzbieranych (wieych zimówek, 2-3 kromki chleba, wywar z ko(ci
woowych ale lepiej z mi’sa rosoowego ( w braku kostki rosoowe), yka smalcu, 2-3 kromki
chleba, 3 z&bki czosnku.
Wykonanie
: Ugotowa" wywar z mi’sa woowego lub ko(ci. Wrzuci" do wywaru kapelusiki zimówek
i ugotowa" je. Doda" poduszony czosnek ( kilka z&bków) i zako=czy" gotowanie ( czosnek nie
powinien si’ gotowa"). W mi’dzyczasie opiec na smalcu chleb pokrojony na kosteczki. Usmaone
grzanki wyoy" na talerze i zala" wywarem z zimówkami i czosnkiem.
Farsz do pierogów ze %wie0ych grzybów
Skadniki
: 2 kg (wieych grzybów le(nych rónych gatunków, 10 dkg (wieej soniny, 2 yki
m&ki, 2 cebule, 2 yeczki pieprzu, 2 yeczki soli
Wykonanie
: Grzyby dokadnie oczy(ci" i krótko umy". Pokroi" w plasterki i wrzuci" na wrz&tek.
Gotowa" na wolnym ogniu okoo 10 min. Odla" na sito, przepuka" gotowan& wod& i pozostawi" do
odciekni’cia. Drobno pokroi" 5 dkg soniny, usmay", doda" posiekan& cebul’ i przyrumieni".
Wreszcie doda" m&k’, zrumieni". Cao(" wymiesza" z grzybami, przyprawi" sol& i pieprzem. Farsz
nakada" na wykrojone z ciasta kóka i lepi" pierogi. Gotowa" w osolonym wrz&tku przez 2-3 min.
od wypyni’cia na powierzchni’. Pozostae 5 dkg soniny usmay" do polania gotowych pierogów
lub uy" kwa(nej (mietany (ok. "wier" szklanki).
W wersji wegetariaskiej cebul naley zeszkli na yce masa, doda take do masy 2 yki tartej
buki. Gotowe polewa kwa!n" !mietan".
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.htw.pl