Potrawy na lato, eBooks txt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Lubię gotowaćPOTRAWYNA LATOPrószyński i S-kaт І^■і9||771233'U їде MliiііІІІІІІ^771 ?^1 Ż9799:-, ||и|1W DANIU MIESIĄCA-parówkiSpecjalności kuchni szanghajskiejNa upaty - zimne tortyPrzyjęcie na letniskuŁatwe, szybkie i smaczne potrawy z jagodamiTajemnice generalskiej polędwicy „Wellington"POTRAWYWAKACYJNEJajecznica klasyczna2 jajka, 1 łyżeczka masłalub margaryny, 3-4 łyżki mlekalub wody, sól, pieprzJajka umyć i wybić do miseczki, dodać mleko, posolić, popieprzyć i wymieszać. Na patelni stopić masło i wlać masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się ścinać, zamieszać je, aby smażyły się równomiernie. Dobrze usmażona jajecznica powinna być pulchna i lśniąca.(1 porcja)Jajecznica D^ po myśliwsku2 jajka, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka, 1 cebula (5 dag),1 kurza wątróbka (7 dag), _________sól, pieprz_________Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Wątróbkę umyć, osaczyć, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć 2-3 min. Następnie wlać jajka, przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż całkowicie się zetną. Doprawić solą i pieprzem.(1 porcja)Jajecznica KIP z pomidorami2 jajka, 2 pomidory (20 dag), 3 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka,1 łyżeczka szczypiorku lub natki pietruszki, sól, pieprzPomidory opłukać, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzane masło i chwilę smażyć. Gdy część soku wyparuje, wlać jajka przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż się zetną. Doprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.(1-2 porcje)Kalafior po sułtańsku______1 kalafior (60 dag),po 5 dag rodzynek i łuskanychorzeszków ziemnych,_____1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz Kalafior dokładnie oczyścić, opłukać, ugotować na półmięk-ko (8-10 min) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, osaczyć, ostudzić i podzielić na różyczki. Rodzynki umyć i osaczyć. Rozdrobniony kalafior wymieszać z rodzynkami, orzeszkami i majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Posypać natką. (4 porcje)Kalafior po włosku1 kalafior (50 dag),5 dag oliwek bez pestek,2-3 pomidory (40 dag),2-3 łyżki fasolki szparagowejkonserwowej, 1 puszkatuńczyka w oliwie (20 dag),______cukier, sól, pieprz______SOS 1/2 szklanki majonezu,______2-3 łyżki śmietany____________18-procentowej,_______2 łyżeczki soku z cytryny, ______cukier, sól, pieprz______Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku".Oliwki pokroić w paseczki (kilka całych owoców odłożyć do przybrania). Tuńczyka rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką osaczoną z zalewy, posolić, popieprzyć i przełożyć do salaterki. Na warstwie sałatki położyć tuńczyka i posypać paseczkami oliwek.Przy/gotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem.Sałatkę polać sosem i przybrać oliwkami. Przed podaniem oziębić 30 min w lodówce.(4-6 porcji)Kalafior z sosem brzoskwiniowym1 kalafior (60 dag), cukier, sólSOS______1/2 szklanki białego___________wytrawnego wina,______4-6 brzoskwiń z puszki,_______3 łyżki majonezu,_______2 łyżki soku z cytryny,______cukier, sól, pieprz______Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku".Przygotować sos: brzoskwinie rozdrobnić (1 połówkę odłożyć do przybrania), zmiksować z winem i połączyć z majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.Kalafior polać sosem i przybrać brzoskwinią.(4 porcje)Kalafior z szynką i groszkiem______1 kalafior (60 dag),______20 dag groszku konserwowego,10 dag szynki, 2 jajka ugotowanena twardo, 5 dag serawarmińskiego, 1 łyżka masła,1/2 szklanki śmietany_______18-procentowej,_______2 łyżki zieleniny, cukier, sól,pieprz; do wysmarowanianaczynia żaroodpornego:________1 łyżka masła________Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2). Jajka obrać i posiekać. Szynkę pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Groszek osaczyć z zalewy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć kalafior i posypać go: jajkami, groszkiem oraz szynką. Potrawę polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem, posypać serem i kawałeczkami masła. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem posypać zieleniną.(4-6 porcji)Kalafior ze szpinakiem 1 kalafior (60 dag), cukier, sólSOS20 dag szpinaku, 1/2 szklankiśmietany 18-procentowej,1/2 pęczka szczypiorku, 2 ząbkiczosnku, 2 łyżki soku z cytryny,______cukier, sól, pieprz______Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2).Przygotować sos: szczypiorek umyć, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, od-cedzić, osaczyć, zmiksować wraz z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.Kalafior polać sosem.(4 porcje)Kalafior z parówkami _____1 kalafior (60 dag),_____15 dag parówek, cukier, sól;do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masłaSOS1 łyżka masła, 2 łyżki mąkipszennej, 1 szklanka bulionuz kostki, 2 łyżki koncentratupomidorowego, 1 łyżkakaparów, 1 łyżka przyprawy do zup, cukier, sól, pieprzKalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2).Przygotować sos: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Wlać do niej zimny bulion i szybko mieszając, zagotować. Dodać koncentrat, kapary i przyprawę do zup. Doprawićcukrem, solą oraz pieprzem. Gotować 5-7 min na wolnym ogniu.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia, przykryć kalafiorem, polać, sosem i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.(4 porcje)Parówki pieczone Щ________6 parówek,________6 plastrów żółtego sera,6 cienkich plasterków boczkulub bekonu,1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz; do wysmarowanianaczynia żaroodpornego: ________2 łyżki masła________ЩШ■_s»ш^4jfHp,Parówki obrać z osłonek. Każdą zawinąć w plaster sera oraz plasterek boczku i spiąć wykałaczką.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki ułożyć, jedna przy drugiej, w naczyniu i posypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.Podawać z pieczywem.(2-3 porcje)Parówki zapiekane6 parówek, 1 szklanka mleka______skondensowanego_____________niesłodzonego,_______15 dag startego żółtego sera(warmiński, tylżycki),2 łyżki świeżo startegochrzanu, sól, pieprz Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą oraz pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem, a następnie zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. (2-3 porcje)Parówki smażone6 parówek, 1 jajko,2 łyżki bułki tartejlub innej panierki(ziarno sezamowe, zmieloneorzechy, pokruszone płatki kukurydziane), 2 łyżki olejuParówki obrać z osłonek i prze-kroić wzdłuż. Jajko z dodatkiem 2 łyżeczek wody roztrzepać widelcem na talerzu. Parówki maczać w jajku, ob-taczać w panierce i smażyć na gorącym oleju.Podawać z pieczywem i surówką.(2-3 porcje)Młode ziemniaki ЕШ3 z masłem ziołowym1 kg ziemniaków, 10 dag masła, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki gęstejśmietany 22-procentowej, po 1 łyżce natki pietruszki__________i koperku,__________po 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry i słodkiej______papryki, sól, pieprz;______________do przybrania:_________________5 liści sałaty_________Ziemniaki oskrobać, opłukać, zalać2 1 posolonego wrzątku i ugotować. Masło podzielić na cztery części. Jedną część rozetrzeć widelcem z odrobiną soli i natką pietruszki. Drugą część wymieszać z koperkiem, trzecią - z curry, a czwartą - z papryką. Każdą część masła zawinąć w pergamin, formując mały wałeczek, i włożyć do lodówki. Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną pieprzu i soli, połączyć ze śmietaną. Sałatę opłukać i osaczyć. Ziemniaki włożyć do misy i przybrać sałatą. Masło pokroić w krążki, podać na liściu sałaty. Śmietanę podać w miseczce.(4-5 porcji)Młode ziemniaki w sosie serowym70 dag ziemniaków,____________1 cebula (7 dag),______1 czerwona papryka (15 dag), 2 jajka, 8 zielonych oliwek,1 łyżeczka kurkumy,1/4 łyżeczki przyprawy chili,______sok z 1/2 cytryny,______sól, pieprz;do przybrania: kilka liści sałatySOS10 dag tłustego białego sera,1/2 szklanki śmietany18-procentowej, 1 zielonapapryka (15 dag), sól, pieprzZiemniaki oskrobać, opłukać, zalać w garnku 1,5 1 wrzącej wody, posolić i ugotować. Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do miseczki, dodaćsok z cytryny, chili, sól, kurkumę oraz pieprz, wymieszać i pozostawić na 10 min. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, a następnie pokroić w cienkie krążki. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Liście sałaty umyć i osaczyć.Przygotować sos: ser i śmietanę zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy serowej. Masę podgrzać.Gorące ziemniaki wyłożyć na liście sałaty, polać ciepłym sosem, obłożyć krążkami cebuli, czerwonej papryki, a następnie posypać oliwkami. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć przy ziemniakach.(3-4 porcje)Warzywa z wody Щ _____60 dag marchewki,_____1 seler naciowy (60 dag),______2 łyżki masła, sól;_____________do przybrania:________2 gałązki natki pietruszki ________i liście selera________Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki i gotować 5 min w posolonej wodzie. Seler podzielić na łodyżki, umyć, pokroić na kawałki i gotować 10 min w posolonej wodzie. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]