Poradnik Projekt pszczola,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zostań pszczelim bohaterem,
zostań pszczelą bohaterką.
Ponad
gatunków roślin uprawnych
w Europie rośnie i wydaje plon dzięki pszczołom
i innym owadom zapylającym. Niestety zapylacze są
w niebezpieczeństwie. Ich liczba drastycznie maleje
przez nadmierną chemizację rolnictwa oraz zanikanie
naturalnych siedlisk. Aby ratować pszczoły niezbędny
jest zakaz stosowania szkodliwych środków,
ale pomóc można również dokonując
odpowiedzialnych wyborów podczas zakupów
w sklepie spożywczym i ogrodniczym.
www.greenpeace.org/poland/pszczoly
Jak zostać pszczelim bohaterem /
pszczelą bohaterką
?
1. Dowiedz się dokładnie, co zawdzięczamy pszczołom i co im szkodzi.
(strona 4)
2. Kupuj żywność produkowaną w ekologicznych i lokalnych gospodarstwach.
(strona 5)
3. Unikaj produktów z roślin z upraw wielkoobszarowych
(kukurydza, soja, rzepak, słonecznik) hodowanych poza UE.
(strona 8)
4. Unikaj żywności z organizmów modyikowanych genetycznie.
(strona 11)
GMO
5. W miarę możliwości kupuj miód od lokalnych, znanych Ci pszczelarzy,
którzy właściwie dbają o swoje pszczoły.
(strona 12)
6. Kupuj pszczele produkty z Polski, unikaj miodów z krajów,
w których środki owadobójcze stosowane są na dużą skalę.
(strona 12)
PL
7. Absolutnie nie stosuj środków owadobójczych zawierających neonikotynoidy.
(strona 13)
8. Jeśli to możliwe, unikaj w hodowli roślin jakiejkolwiek chemii ― szukaj
naturalnych zamienników (bez względu na to, czy na działce czy na balkonie).
(strona 15)
9. We własnym ogrodzie ― nawet jeśli jest bardzo mały ― hoduj rośliny kwietne,
lokalne, różnorodne, kwitnące w różnych porach roku.
(strona 15)
10. Zostaw choć kawałek ogrodu półdziki, nie koś go, nie przekopuj zbyt często.
(strona 15)
11. Nie wypalaj traw, nie pal liści.
(strona 15)
12. Stwórz warunki do wylęgu i gniazdowania dzikich owadów zapylających.
(strona 18)
Pszczoły i ludzie — mamy problem
Wyobraź sobie, że nie możesz zjeść jabłek, truskawek czy wiśni; na twoim stole nie ma
ogórków, pomidorów, cukinii, przypraw ziołowych, migdałów, herbaty z cytryną i miodu.
Wyobraź sobie, że znika 1/3 produktów, które codziennie spożywasz.
k
a
[ Pobierz całość w formacie PDF ]