Pomidory. 50 łatwych przepisów Mariagrazia Villa, Poradniki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//--> Pomidory. 50 łatwych przepisówMariagrazia Villa, Mario Grazia (przepisy) Jak ściągnąć Pomidory. 50 łatwych przepisów? - INSTRUKCJA1. Kliknijtutaj2. Postępuj zgodnie ze wskazówkami.3. Ciesz się Pomidory. 50 łatwych przepisów na swoim komputerze:)Pomidor – czerwone słońce. Pulchny, mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo, bez dodatków,lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować, w postaci przetworów:To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiejgamy innych potraw. To doprawdy „pomo d`oro”, czyli „złote jabłko”. Odkąd „tomatl” - bo tak brzmi jegopierwotna, aztecka nazwa – przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy, zawojował kuchnięwielu krajów. Początkowo uważano, iż pomidory są trujące, dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinęozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku, wykorzystując je dosporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ichsłodki, lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionieśródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie, pomidory weszły na stałe dotradycji kulinarnej wielu krajów europejskich.Obok pszenicy i oliwy z oliwek, pomidory stanowią jeden z głównych składników „dietyśródziemnomorskiej”, która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwokulturowe ludzkości. Pomidory – surowe, przetarte, suszone, smażone, pieczone, faszerowane, grillowane,zapiekane, kandyzowane, w postaci sorbetów lub chutneyów – są głęboko zakorzenione w tradycjachkulinarnych takich krajów, jak Hiszpania, Francja, Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze, AcademiaBarilla, jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie, wybrała spośród nich pięćdziesiątreceptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę, na przykład w tradycyjnymprzepisie na makaron z sosem pomidorowym – proste, lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą nadrugi plan, niemniej ich smak i barwa są tak istotne, że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalnycharakter. Czymże byłaby sałatka caprese, gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych, czerwonychpomidorów? POBIERZ Pomidory. 50 łatwych przepisów TERAZ! [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.htw.pl