Pomysly-na-dynie-od-Lidla-SMACZNEGO, ebooki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->SKŁADNIKI:PRZYGOTOWANIE:1SPIS PRZEPISÓWMożesz przejść do wybranego przepisuklikając w jego nazwę w spisie treści!Krem z dyni ..........................................................................................................Zupa dyniowa z imbirem ...................................................................................Zupa z dyni i makaronem z szynki ..................................................................Zupa z batatów i dyni ......................................................................................Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni ..........................Pieczona dynia w ziołach .................................................................................34567SKŁADNIKI:PRZYGOTOWANIE:89101112131415Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi ......................................................Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem ....................Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni .....................................Faszerowana dynia ............................................................................................Tort dyniowo-pomarańczowy ...........................................................................Ciasto dyniowo-marchewkowe .........................................................................Konfitura dyniowo-gruszkowa .......................................................................2KREM Z DYNI00:50POZIOMśredni4porcjeSKŁADNIKI:1 kg dyni1 marchew1 cebula2 ząbki czosnku3 szklanki bulionu drobiowegosólpieprz2 łyżki oliwy z oliwek4 łyżki śmietany 18%PRZYGOTOWANIE:Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy nakawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramyi kroimy na mniejsze części. Wszystkie składnikiprzekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemyoliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przezmniej więcej 3 minuty.Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy podprzykryciem około 30 minut. Po tym czasiewarzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamyblenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupęprzelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkęśmietany.WEJDŹ NA KUCHNIĘ LIDLA I ZOBACZ INNEPRZEPISY NA ZUPY KREMKliknij w okienko, aby przejśćdo przepisów na kuchnialidla.pl3ZUPA DYNIOWA Z IMBIREM01:30POZIOMśredni4porcjeSKŁADNIKI:cebula – 1 szt.korzeń imbiru – 20 gdynia – 5 szt. (po ok. 650 g)masło – 2 łyżkibulion – 700 mlsok jabłkowy – 300 mlsólpieprzjabłka – 2 szt. (po ok. 125 g)śmietana 18% – 100 gPRZYGOTOWANIE:Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Z 4dyń odkrawamy górną część, nasiona wyjmujemy,miąższwydrążamy,pozostawiająckrawędźo grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obieramy,pozbawiamy nasion, miąższ kroimy w kostkę, odważamyok. 800 g.Cebulę i imbir podsmażamy na rozgrzanym maśle aż dozeszklenia. Dodajemy miąższ dyni i podsmażamy przez5 minut. Dolewamy bulion i sok. Doprawiamy soląi pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniuprzez 10-12 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamygniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy dozupy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż będą miękkie.Wyjmujemy 1 nabierkę pokrojonych w kostkę jabłeki dyni. Pozostałą zupę dokładnie miksujemy, doprawiamykwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku.Przelewamy do wydrążonych dyń, dekorujemypokrojonymi w kostkę jabłkami i dyniami.4ZUPA Z DYNI I MAKARONEM Z SZYNKI02:00POZIOMłatwy4porcjeSKŁADNIKI:MAKARON Z SZYNKI:szynka wieprzowa – 1 szt.cebula – 1 szt.liść laurowy – 1 szt.olejsólpieprzZUPA:dynia – 600 gbulion drobiowy – 700 mlmleko kokosowe – 200 gmasło – 50 gczosnek – 2 ząbkicebula – 1 szt.papryczka pepperoni – 1 szt.imbir świeży – 1 łyżkacukier trzcinowy – 1 łyżkamielony biały pieprzkwaśna śmietana – kilka łyżekpestki dyni – 100 gliście kolendryPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojonąw ćwiartki cebulę, pokruszone liście laurowei podgrzewamy. Zwiększamy ogień i obsmażamydoprawioną solą i pieprzem szynkę z dwóch stron. Mięsowkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie szynkęodstawiamy do wystudzenia.W garnku rozpuszczamy połowę przygotowanegomasła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosneki smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany imbiri pepperoni. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkędynię i chwilę smażymy. Dynię zalewamy bulionemi gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemydo uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałączęść masła. Doprawiamy cukrem trzcinowym, białympieprzem, solą oraz mlekiem kokosowym. Dokładniemieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.Wystudzoną szynkę kroimy na cienkie paseczki.Do miseczek nakładamy mięsny makaron oraz zupę.Danie serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypanepestkami dyni oraz kolendrą.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaczytam.htw.pl